Jak sprawić, by dziecko rosło w miłości?

W pierwszym miesiącu życia niemowlę śpi od 16 do 22 godzin na dobę – zasypia 7 i więcej razy i zazwyczaj przesypia bez przerwy nie więcej niż 3-4 godziny.

Jak sprawić, by dziecko rosło w miłości?

Badanie „Postrzeganie rozwoju emocjonalnego dziecka” wykonane przez TNS Polska na zlecenie marki Bebiko 2

Warszawa, 12 listopada 2014 r. – Zdaniem mam, to rozwój emocjonalny dziecka jest tym, który przynosi największą radość. Aż 92% z nich zdaje sobie sprawę, że 3 pierwsze lata maluszka są kluczowe dla jego rozwoju emocjonalnego. Te i inne wnioski płyną z raportu przygotowanego przez TNS Polska na zlecenie Bebiko 2. W ramach kampanii „Bebiko 2. Rośnij w miłości” marka podkreśla, że miłość okazywana od dziecka zostaje z nami na zawsze.

Jak sprawić, by dziecko rosło w miłości?

W pierwszych latach życia zaczyna kształtować się inteligencja emocjonalna dziecka. Dzięki niej maluszek będzie mógł okazywać uczucia, reagować na emocje innych oraz będzie kontrolował różne stany emocjonalne w przyszłości. Jak wynika z raportu, 92% mam zdaje sobie sprawę, że 3 pierwsze lata życia dziecka są kluczowe dla rozwoju emocjonalnego ich dzieci. Zdaniem psychologów na rozwój ten wpływają nie tylko rodzice, ale również dziadkowie, rodzeństwo, a nawet zwierzęta!

Emocje okazujemy często nieświadomie – poprzez słowa, gesty czy mimikę. Maluszek uważnie obserwuje sytuacje, których doświadcza, stara się naśladować zachowanie najbliższych. Małe dziecko dostrzega zachowania w domu i przyjmuje je jako punkt odniesienia, a następnie powiela w kontaktach z innymi ludźmi. Bardzo ważne jest, by wyniosło z domu miłość i umiejętność okazywania uczuć. Dzięki temu będzie okazywało miłość, czułość i zrozumienie dla innych członków rodziny, przyjaciół, a w przyszłości partnera i własnego potomstwa.

Miłość rodzicielska ma duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju emocjonalnego dziecka. Chociaż według 79% mam rozwój fizyczny dziecka jest najłatwiej zaobserwować, to najwięcej z nich (45%) uważa, że rozwój emocjonalny jest tym, który przynosi największą radość. Już przeprowadzone w połowie XX w. badania wykazały, że miłość okazywana od dziecka ma także istotny wpływ na jego ogólny rozwój fizyczny i psychiczny. Okazywanie czułości poprzez kołysanie, śpiew, czułe spojrzenie, uśmiech i dotyk wspiera rozwój mózgu, a także zmysłów wzroku i słuchu. Dziecko, które czuje się kochane i bezpieczne, bo czuje bliskość matki, najczęściej lepiej śpi, chętniej je, mniej płacze.

Według badania zleconego przez Bebiko 2, 82% mam uważa, że momenty w rozwoju dziecka, które najbardziej zapadają w pamięć, dotyczą rozwoju fizyczno-intelektualnego, natomiast tylko 21% z nich wskazało aspekty społeczno-emocjonalne. Chociaż rozwój fizyczny i intelektualny jest najłatwiej zauważalny, warto pamiętać, że wychowanie w atmosferze miłości i w poczuciu bezpieczeństwa może wpłynąć korzystnie na rozwój motoryczny, poznawczy i emocjonalny dziecka. Miłość rodziców jest dla maluszka siłą napędową do poznawania świata. Pierwsze doświadczenia w budowaniu relacji mogą stać się w późniejszym życiu podstawą nawiązywania więzi z innymi.

Co ciekawe, prawie wszystkie mamy (98%) uważają, że moment karmienia jest ważny dla rozwoju emocjonalnego dziecka. Aż 99% mam zgadza się ze stwierdzeniem, że posiłki spożywane razem są ważne dla tworzenia pozytywnych relacji w rodzinie, a prawie połowa mam jako sposób okazywania miłości wskazuje dbanie o to, czym karmią dziecko.

„Relacja dziecka z rodzicami ma ogromne znaczenie dla jego sposobu budowania relacji w przyszłości. Pierwsze lata życia są absolutnie kluczowe, bo dziecko wówczas najintensywniej rozwija się – również emocjonalnie. Obserwuje rodziców, słucha, czuje, dlatego nie bójmy się okazywać dziecku miłości, ale nie zapominajmy również o sobie nawzajem – przytulający się, okazujący uczucia rodzice to najlepszy wzór dla malucha” – powiedziała Dorota Kalinowska, psycholog dziecięcy.

Badanie dla marki Bebiko 2 było skierowane do matek dzieci w wieku od 3. do 36. miesiąca życia. Podczas wywiadu internetowego o istotę rozwoju emocjonalnego zapytano 757 mam. Ankietę przeprowadzono w formie wywiadu internetowego (CAWI). Badanie zrealizowano w dniach: 03.09-08.09.2014 r.

Marka Bebiko oferuje mleka modyfikowane w pełni dostosowane do potrzeb żywieniowych rozwijającego się dziecka – od urodzenia do 3. roku życia. Mleka modyfikowane Bebiko zawierają optymalną kompozycję składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki kompletnej formule z opatentowaną kompozycją prebiotyków NUTRICIA mleka modyfikowane Bebiko wspierają rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, która jest częścią zdrowego układu pokarmowego. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D dla mocnych kości oraz żelaza dla rozwoju mózgu, wspomagają także prawidłowy rozwój dziecka.

NUTRICIA Polska to lider rynku żywności dla dzieci i niemowląt w Polsce. Firma jest częścią Dywizji Early Life Nutrition w Danone. NUTRICIA Polska specjalizuje się w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz dla osób dorosłych wymagających specjalistycznego żywienia. NUTRICIA Polska dostarcza produkty żywnościowe dla dzieci we wszystkich kategoriach − od podstawowych i specjalistycznych mlek modyfikowanych (marki Bebiko i Bebilon), po pełną gamę odżywek dla niemowląt (marka BoboVita).

Katarzyna Żuk