W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania w naszej Polityce Prywatności. Czy zgadzają się Państwo na używanie plików cookies?

Zgadzam się        Nie zgadzam się

hidden
Małe dzieci mają niedobory żelaza i witaminy D

Czy wiesz że...

W pierwszym miesiącu życia niemowlę śpi od 16 do 22 godzin na dobę – zasypia 7 i więcej razy i zazwyczaj przesypia bez przerwy nie więcej niż 3-4 godziny.

Małe dzieci mają niedobory żelaza i witaminy D

Wyniki najnowszych badań pokazują, jak można im zapobiegać w praktyce

Warszawa, 26 kwietnia 2017 r. – Niedobór żelaza i witaminy D u małych dzieci jest poważnym problemem, który może mieć wpływ na zdrowie przyszłych pokoleń. Rekomendacje odnośnie dostarczania witaminy D, dotyczące zbilansowanej diety oraz umiarkowanej ekspozycji na słońce, mogą być dla opiekunów trudne do realizowania. W konsekwencji niestosowanie się do zaleceń żywieniowych i zmiana jadłospisu dziecka po 1. roku życia na dietę stołu rodzinnego mogą mieć poważne skutki. Właśnie dlatego edukacja w tym zakresie jest kluczowa. Nowe dowody naukowe sugerują, że produkty wzbogacone w niektóre witaminy i składniki mineralne, stosowane w diecie, np. mleka modyfikowane dla dzieci po 1. roku życia, pomagają utrzymać odpowiedni poziom np. żelaza i witaminy D w młodym organizmie.

Małe dzieci mają niedobory żelaza i witaminy D American Journal of Clinical Nutrition* opublikował ostatnio wyniki badań dotyczących niedoborów żelaza i witaminy D u małych dzieci, przeprowadzonych przez zespół naukowców z Holandii. Wyniki** wskazują, że spożywanie przez dzieci mleka modyfikowanego po 1. roku życia to aż o 78% mniejsze prawdopodobieństwo niedoboru u nich witaminy D i zmniejszenie ryzyka niedoboru żelaza o 58% – w porównaniu z dziećmi otrzymującymi mleko krowie w diecie.

Wyzwanie dla rodziców


Małe dzieci mają specjalne potrzeby w zakresie żelaza – wpływającego na rozwój poznawczy oraz tworzenie się czerwonych krwinek i witaminy D – ważnej dla wchłaniania wapnia oraz prawidłowego wzrostu kości. Niedobór żelaza i witaminy D w pierwszych latach życia może zwiększyć ryzyko anemii i krzywicy u najmłodszych. Zapewnienie zbilansowanej diety po 12. miesiącu życia może być dla rodziców wyzwaniem. Dziecko może odmawiać spożywania niektórych produktów, w tym będących źródłem witaminy D i żelaza, lub wykazywać nietolerancję pokarmową. Z drugiej strony dieta stołu rodzinnego – ze względu na odmienne nawyki żywieniowe opiekunów – nie zawsze składa się z produktów zawierających żelazo i witaminę D w ilości, jaką potrzebują małe dzieci. Dodatkowo klimat i nasłonecznienie w Polsce, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, utrudniają ekspozycję na światło słoneczne, dzięki któremu młody organizm może sam wytworzyć witaminę D. Z kolei stosowane w letnie dni preparaty z filtrem przeciwsłonecznym czy odzież zabezpieczają przez szkodliwym działaniem słońca, ale jednocześnie znacznie redukują wytwarzanie witaminy D przez organizm.

Praktyczne rozwiązanie

Mleka modyfikowane dla dzieci po 1. roku życia mogą mieć znaczenie w utrzymaniu odpowiedniego poziomu żelaza i witaminy D w młodym organizmie
. W randomizowanym badaniu przeprowadzonym w trzech krajach europejskich metodą podwójnie ślepej próby zbadano wpływ mleka modyfikowanego po 1. roku życia na zawartość żelaza i witaminy D we krwi dzieci w wieku 1-3 lata. Stwierdzono, że codzienne podawanie mleka typu junior przez okres 20 tygodni pozwala utrzymać właściwy poziom żelaza i poprawić zaopatrzenie organizmu w witaminę D u małych dzieci w porównaniu z dziećmi otrzymującymi mleko krowie. Mleko krowie nie jest bowiem dobrym źródłem żelaza, a witamina D znajduje się w nim w śladowych ilościach.

Przeprowadzone badanie potwierdziło, że mleka modyfikowane po 1. roku życia mogą być praktycznym rozwiązaniem dla rodziców, których dzieci nie otrzymują dostatecznej ilości niedoborowych składników odżywczych, jak np. żelazo czy witamina D, z innych źródeł. Właśnie dlatego NUTRICIA nieustannie wykorzystuje wyniki badań naukowych, w oparciu o które powstają produkty odpowiedniej jakości, wspierające rozwój najmłodszych.

Badanie zostało przeprowadzone w ścisłej współpracy z zewnętrznymi ośrodkami naukowymi pod nadzorem Oddziału Pediatrycznego szpitala w Hadze, w Holandii. Wyniki zostały omówione w styczniu br. w Polsce w artykule Jędrzeja Sarnackiego „Wpływ spożycia wzbogacanego mleka modyfikowanego na zaopatrzenie organizmu w żelazo i witaminę D u dzieci w 1.-3. roku życia” w Standardy Medyczne Pediatria 1/2017.

Współautorem i fundatorem badań była NUTRICIA Research, centrum badawczo-rozwojowe, skupiające ponad 400 ekspertów koncentrujących się na wpływie żywienia w okresie ciąży, karmienia piersią oraz w pierwszych latach życia.

* http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/01/04/ajcn.116.136143
** Badanie z randomizacją, metodą podwójnie ślepej próby przeprowadzono w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii w latach 2012-2014. Badania, we współpracy z zewnętrznymi badaczami, były współorganizowane i sfinansowane przez NUTRICIA Research.

NUTRICIA Polska to lider rynku żywności dla dzieci i niemowląt w Polsce. Specjalizuje się w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz dla osób dorosłych, wymagających specjalistycznego żywienia. NUTRICIA Polska dostarcza produkty żywnościowe dla dzieci we wszystkich kategoriach, m.in. mleka następne, takie jak Bebiko 2 Nutriflor+, Bebiko PRO+ 2, Bebilon 2 z Pronutra+, Bebilon Profutura 2 i mleka modyfikowane typu junior oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (m.in.: Bebiko Comfort 2 Nutriflor+, Bebilon Pepti 2 DHA), a także pełną gamę produktów uzupełniających dla niemowląt i małych dzieci (marka BoboVita).


Więcej informacji udzielają:

Karolina Papuć
Biuro Prasowe NUTRICIA Polska
ALERT MEDIA Communications
tel. (22) 546 11 00
tel. kom: 601 501 914
e-mail: nutricia@alertmedia.pl

Małgorzata Kołodrub
Dyrektor ds. Komunikacji Polska i Kraje Bałtyckie
tel. kom: 604 490 483
e-mail: malgorzata.kolodrub@danone.com

Małgorzata Kołodrub Biuro prasowe:
Małgorzata Kołodrub
Dyrektor ds. Komunikacji Polska i Kraje Bałtyckie
tel. kom: +48 604 490 483
e-mail: malgorzata.kolodrub@danone.com

Marta Wojciechowska Marta Wojciechowska
Kierownik ds. Public Relations
Nutricia Polska Sp. z o.o.
tel.: +48 22 55 000 00 | tel. kom: +48 504 996 787
e-mail: prasa@nutricia.com.pl
Raport społeczny
Nasze wartości i misja
Nasze wartości i misja