NUTRICIA wymieniła doświadczenia w zakresie zarządzania różnorodnością

Tym, co może świadczyć o prawidłowym żywieniu i zaspokojeniu wszystkich potrzeb dziecka jest jego spokojny, niczym niezakłócony sen.

NUTRICIA wymieniła doświadczenia w zakresie zarządzania różnorodnością

Warszawa, 22 października 2013 r. – NUTRICIA Polska, jako jeden z 83 sygnatariuszy Karty Różnorodności, została zaproszona do uczestnictwa w wizycie studyjnej delegacji fińskiej. Celem spotkania, które odbyło 18 października 2013, była wymiana doświadczeń i podzielenie się dobrymi praktykami w zakresie zarządzania różnorodnością.

Dzięki inicjatywie Forum Odpowiedzialnego Biznesu i finlandzkiego FIBS (Corporate Responsibility Network), do Polski przyjechali sygnatariusze i koordynatorzy fińskiej Karty Różnorodności. Przedstawiciele administracji publicznej, przedsiębiorstw oraz organizacji non-profit dowiedzieli się, jakie narzędzia i praktyki związane z zarządzaniem różnorodnością wdrażają polskie firmy oraz jakie sukcesy osiągnięto w Polsce w tym zakresie. Podczas spotkania zaprezentowano także rozwiązania stosowane w Finlandii.

W trakcie panelu dyskusyjnego największe zainteresowanie wzbudziła kwestia mierzenia różnorodności w przedsiębiorstwach oraz implementacja globalnych wytycznych na krajowych rynkach. Fińscy przedstawiciele byli zaskoczeni ogromną liczbą działań podejmowanych w ramach zarządzania różnorodnością w NUTRICIA Polska.

„Różnorodność w naszej firmie jest rozumiana szeroko, zarówno w znaczeniu kulturowym, jak i potrzeb oraz oczekiwań naszych interesariuszy. W zgodzie z Kartą Różnorodności tworzymy atmosferę pracy, kulturę organizacyjną i narzędzia zapewniające szacunek dla różnorodności. Cieszymy się, ze nasze praktyki w tym zakresie zostały tak pozytywnie odebrane. To daje nam jeszcze większą motywację do dalszych działań” – mówi Katarzyna Rudzińska, dyrektor ds. zasobów ludzkich w NUTRICIA.

Wizyta studyjna Finów odbyła się przy okazji konferencji High Level Event, poświęconej tematowi zarządzania różnorodnością. Konferencję zorganizowała Komisja Europejska, Pełnomocnik Rządu ds. Równego Traktowania i Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Karta Różnorodności to międzynarodowa inicjatywa promowana przez Komisję Europejską. Stanowi ona pisemne zobowiązanie, które obliguje firmy lub organizacje do wprowadzenia zakazu dyskryminacji w miejscu pracy oraz wyraża gotowość firmy do zaangażowania wszystkich osób zatrudnionych oraz partnerów biznesowych i społecznych w działania z zakresu tworzenia i promocji różnorodności. Inicjatywa stworzenia polskiej wersji Karty Różnorodności powstała w maju 2011 r., obecnie sygnatariuszami Karty jest 83 pracodawców.

Katarzyna Żuk

Pliki do pobrania:
Dyrektor ds. Komunikacji Polska i Kraje Bałtyckie
tel. kom: +48 604 490 483
e-mail: malgorzata.kolodrub@danone.com

Marta Wojciechowska Marta Wojciechowska
Kierownik ds. Public Relations
Nutricia Polska Sp. z o.o.
tel.: +48 22 55 000 00 | tel. kom: +48 504 996 787