Więcej witaminy D i wapnia w nowym Bebiko Junior

Niemowlę potrzebuje ponad 2,5 krotnie więcej energii i 4 razy tyle składników odżywczych, niż osoba dorosła, w przeliczeniu na kilogram masy ciała.

Mleko modyfikowane idealnie dopasowane do potrzeb dzieci do 3. roku życia
Warszawa, 4 grudnia 2012 r. – NUTRICIA Polska wprowadziła na rynek gamę mlek modyfikowanych Bebiko Junior o udoskonalonym składzie. Już dwa kubki (2x200 ml) nowego Bebiko Junior podawane codziennie pokrywają co najmniej 94% zalecanego dziennego spożycia* witaminy D i wapnia – składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Idealnie dopasowaną do potrzeb najmłodszych recepturę opracowano na podstawie najnowszych wyników badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA.

Więcej witaminy D i wapnia w nowym Bebiko Junior

Aby zdrowo rosnąć, dzieci do 3. roku życia potrzebują 18 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż osoba dorosła. Tymczasem, jak wynika z badań**, aż 80% dzieci w wieku 13-36 miesięcy ma dietę zbyt ubogą w te składniki. Dzięki nowej, udoskonalonej formule Bebiko Junior, powstałej z myślą o szczególnych potrzebach organizmu małego dziecka, można w prosty sposób przeciwdziałać tym niedoborom. Wystarczy codziennie podać maluchowi 2 kubki 200 ml nowego Bebiko Junior o udoskonalonym składzie, aby pokryć co najmniej 94% zalecanej dla niego dziennej ilości witaminy D i wapnia.

Każda porcja Bebiko Junior pomaga dostarczyć składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu dziecka, dlatego warto w jadłospisie najmłodszych uwzględniać mleko modyfikowane o specjalnie dopasowanym składzie. Opatentowana kompozycja prebiotyków NUTRICIA w Bebiko Junior wspiera utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, która jest częścią zdrowego układu trawiennego, a zawartość żelaza korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój mózgu.

„Do 3. roku życia organizm dziecka rośnie w wyjątkowo intensywnym tempie, dlatego powinniśmy mu dostarczyć wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Aby ułatwić to zadanie rodzicom, udoskonaliliśmy skład mleka Bebiko Junior. Zwiększona zawartość witaminy D i wapnia w nowych produktach przyczynia się do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, a rodzicom daje pewność, że ich pociechy otrzymują produkty idealnie dopasowane do potrzeb i zgodne z najbardziej aktualną wiedzą w zakresie żywienia dzieci” – powiedziała Dorota Jóźwiak-Jakubowska, młodszy kierownik ds. zarządzania marką Bebiko.

Nową, udoskonaloną formułę zawierają mleka modyfikowane Bebiko Junior przeznaczone dla dzieci po 1. oraz po 2. roku życia. Rodzice mogą je łatwo znaleźć na półkach w ulubionych sklepach – na opakowaniach Bebiko Junior 3, Bebiko Junior 3R, Bebiko Junior 3 o smaku bananowym oraz Bebiko Junior 4, Bebiko Junior 4R i Bebiko Junior 4 o smaku truskawkowym umieszczono charakterystyczne oznakowania informujące o zmienionym składzie. Nowe mleka modyfikowane Bebiko Junior są już dostępne w sprzedaży. Opakowania 350 g kosztuje ok. 13,90 zł.

Więcej informacji o wszystkich mlekach modyfikowanych Bebiko znaleźć można na stronie internetowej www.BebiKlub.pl.

Marka Bebiko oferuje mleka modyfikowane w pełni dostosowane do potrzeb żywieniowych rozwijającego się dziecka – od urodzenia do 3. roku życia. Mleka modyfikowane Bebiko zawierają optymalną kompozycję składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki kompletnej formule z opatentowaną kompozycją prebiotyków NUTRICIA mleka modyfikowane Bebiko wspierają rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, która jest częścią zdrowego układu pokarmowego. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D dla mocnych kości oraz żelaza dla rozwoju mózgu, wspomagają także prawidłowy rozwój dziecka.

NUTRICIA Polska to lider rynku żywności dla dzieci i niemowląt w Polsce. Firma jest częścią Dywizji Żywności dla Dzieci w Danone. NUTRICIA Polska specjalizuje się w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz dla osób dorosłych wymagających specjalistycznego żywienia. NUTRICIA Polska dostarcza produkty żywnościowe dla dzieci we wszystkich kategoriach − od podstawowych i specjalistycznych mlek modyfikowanych (marki Bebiko i Bebilon), po pełną gamę odżywek dla niemowląt (marka BoboVita).

*„Normy żywienia zdrowych dzieci w 1.-3. roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów” – „Standardy Medyczne. Pediatria”, 2012, T9.
**Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA.

Karolina Brylska